Cityring Tilburg

  • Opdracht: visie, ontwerp, participatie en proces
  • Opdrachtgever: Gemeente Tilburg
  • Planfase: 2022
  • Realisatie: nog te bouwen

Herinrichting en klimaatadaptatie

Al jaren is het een van de grootste Tilburgse ergernissen: de loeidrukke cityring in Tilburg. De auto domineert, de biodiversiteit is laag en de verblijfskwaliteit laat te wensen over. Hoog tijd om deze complexe route eens goed onder de loep te nemen.

Het nieuwe ontwerp vraag veel maatwerk, creativiteit én lef: de jaarlijkse kermis maakt onderdeel uit van het plangebied, en dus is het aanpassen van de omgeving een flinke uitdaging. Onderdeel van ons ontwerp is daarom ook een studie naar het vergroenen van kermisterreinen in stedelijk gebied. We zijn zelfs gaan inventariseren tijdens de kermis.

Na de inventarisatie en de visieontwikkeling maken we een ontwerp inclusief een toolbox met alle mogelijke bouwstenen voor de inrichting van de openbare ruimte. Door te puzzelen met de bouwstenen kunnen we maatwerk verrichten.

Verder stelt Topia voor om het ringprincipe op te heffen en de stadsdelen als deelgebieden te benaderen. We maken een ontwerp voor de 4 straten van de Cityring en hun functies: de Heuvelring en de Paleisring (horeca en uitgaansleven), de Schouwburgring (wonen, cultuur en maatschappelijke functies) en de Noordhoekring (wonen en scholen). We hanteren de principes van een 30 kilometer-gebied: dankzij ingrepen die het rijgedrag beïnvloeden, komen fietsers en voetgangers op de eerste plaats.

Door de vrijgekomen ruimte kunnen we investeren in klimaatmaatregelen. Elke vierkante meter die zich ervoor leent, vullen we met groen. Elke rijweg krijgt een groene, bloeiende middenstrook. Alle groene plekken verzamelen regenwater en bufferen het.

Zo wordt de cityring een klimaatbuffer voor de vele zijstraten die uitkomen op deze route. De overbelaste route verandert in een groene parkring.

Lees verder

Even sparren over je project?