De wijk Fort-Zeekant in Bergen op Zoom krijgt sinds 2001 aan alle kanten een nieuwe impuls. Verouderde woningen maken plaats voor nieuwbouw of worden gerenoveerd. Na het vertrek van de graafmachines en de betonmolens zijn natuur en recreatie aan de beurt, met de ontwikkeling van het Park Belvedère.
In ons ontwerp volgen we de bestaande hoogteverschillen in het landschap. De promenade is het hoogste punt van het park, met een prachtig uitzicht op de hellingen, de glooiingen en de Schelde. Dwars door het park liggen enkele paden die aansluiten op bestaande routes in de omgeving, waardoor het park geen stille enclave wordt maar levendig blijft.
We werken met een gesloten grondbalans. De bestratingsmaterialen, de betonplaten, de trottoirbanden en de fundering zijn hergebruik. De verharding van de promenade bestaat uit stenen met hergebruikt betongranulaat. Dit is het begin van circulair denken en doen.
Naast deze circulaire benadering heeft het park een uniek, maar simpel watersysteem: langs de paden liggen watergoten met stroken bloeiende beplanting. De goten verdelen het regenwater op een natuurlijke manier over het park. In het laagste deel wordt het water gebufferd en kan het infiltreren. Dat is goed tegen vernatting, verdroging en verhitting, maar het heeft nóg een voordeel: dankzij de open goten kunnen de jongste parkbezoekers lekker met water spelen.